BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, GURBETÇİLERİN SORULARINI YANITLADI

22 Haziran 2014

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TRT Türk'te yayınlanan 'Devletime Soruyorum' programında yurtdışında yaşayan Türklerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Çağatay Kılıç, gurbetçi vatandaşlara bulundukları ülkelere entegre olmalarını, o ülkelerde iyi yerlere gelerek Türkiye'yi en şekilde temsil etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Bakan Çağatay Kılıç, gurbetçi vatandaşların merak ettiklerini devlet yetkililerine sorma imkanı buldukları 'Devletime Soruyorum' programında gurbetçilerin sorularına içtenlikle yanıt verdi. 

Almanya Köln'de yaşayan Fatih Çağlar isimli vatandaşın, "Gençlerin dini değerlerini ve Türkçeyi daha iyi öğrenmeleri için devletin yurtdışındaki faaliyetleri nedir?" şeklindeki sorusuna, Bakan Çağatay Kılıç,
"Yurtdışında doğup büyümüş biri olarak Fatih kardeşimin dile getirdiği hissiyatı anlayabiliyorum. Bu konuda öncelikli unsurun ailede başlayan eğitim olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın konuyla ilgili ciddi çalışmaları var. 50 yılı aşkın bir süredir Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın artık entegrasyonunu değil beraber yaşamadaki uyumlarından bahsetmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız anadillerini öğrenmelerinin yanında bulundukları ülkenin dilini de en iyi şekilde öğrenmeliler, bulundukları ülkelerde sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda en iyi şekilde yer almalılar" cevabını verdi.
"Yurtdışındaki Yetenekli Sporcularla İlgili Çalışmalarımız Var"
Köln'de 14 yıldır futbol oynayan Furkan Çağlar isimli vatandaşın "Gençlik ve Spor Bakanımızın bizim gibi gençler için ne düşünüyorlar? " sorusunu Bakan Çağatay Kılıç, "Bizim oralarda yaşayan yetenekli gençlerimize yönelik çalışmalarımız var. Bu çalışmalar neticesinde tespit edilip Futbol Milli Takımımızda forma giyen gurbetçi kardeşlerimiz de var. Bunun ötesinde bu kardeşlerimizin orada kendilerine sunulan imkanları iyi kullanmaları gerektiğini düşünüyorum. Genç kardeşlerimiz kişisel çabalarıyla başarıya ulaşacaklarını unutmamaları gerekir" diye yanıtladı.
"Almanya'da Gençlik ve Spor Merkezleri var mı? Varsa bunlardan nasıl faydalanabiliriz?" diye soran gurbetçi Zafer Yücel'e Bakan Çağatay Kılıç, "Gençlik Merkezleri, Türkiye merkezli bir çalışmamız olup üst seviyede devam ediyor. Yurtdışında ise Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile ortak çalışmalarımız var. Gençlerimiz bu kurumlarımızın projelerini de takip edebilirler. Yurtdışında yaşayan gençlerimiz yine bizlerle, Bakanlığımızın yurtdışındaki projelerine katılarak irtibata geçebilirler" cevabını verdi.
"Gurbetçilerimiz Koruyucu Aile Sisteminde Daha Fazla Yer Almalılar"
Belçika'dan Gökhan Uslu'nun "Yurt dışında yaşayan gençler arasından ülkemizin, özellikle gençlikle ilgili kurumların karar organlarına temsilci almayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Bakan Çağatay Kılıç, şu yanıtı verdi:  
"Avrupa'da ve dünyanın çeşitli yerlerinde uzmanlı gerektiren alanlarda kendini çok iyi yetiştirmiş vatandaşlarımız var. Bu kardeşlerimiz çeşitli kurumlarımızda yer alıyorlar, almaya da devam edecekler. Bunun dışında yurtdışında koruyucu aile müesseselerinde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Biz gurbetçi vatandaşlarımızın koruyucu aile sisteminde daha fazla yer almasını istiyoruz. Aile kurmuş genç kardeşlerimizin soydaşlarına yardımcı olmaları için koruyucu aile olmaları en büyük fırsat. Soydaşlarımızdan bu konuda da daha fazla yardım almak istiyoruz."
"Kültürümüzün Avrupa’ya Katacağı Çok Şey Var"
İsviçre Basel'den Murat Akyüz'ün, "Avrupa da yaşayan gençlerin öz kültürlerini kaybetmemeleri için yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Çağatay Kılıç, "Bu konuyu devlet olarak çok önemsiyoruz. Yurtdışında yaşayan kardeşlerimizin öz kültürlerini muhafaza etmeleri, öğrenmeleri ve arkadan gelen nesillere aktarabilmeleri için ciddi çalışmalarımız var. Ailelerin de bu konudaki gayretleri önemli. Öz kültürümüzün Avrupa'ya katacağı çok şey var. Bakanlığımızın bünyesinde süren projelerimizle yurtdışından Türkiye'ye, ülkemizden de yurtdışına seyahatler düzenliyoruz. Oralardaki gençlerimiz ülkelerine yaptıkları bu seyahatlerle öz kültürleriyle direkt temas kurma imkanını yakalıyorlar" diye cevapladı.
Basel'den Abdullah Alemdar'ın "Farklı ülkelerde yaşayan genç Türklerin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayacak projeleriniz nelerdir?" sorusuna Bakan Çağatay Kılıç'ın cevabı şöyle oldu:
"Bizim seyahat programlarımıza katılmış kardeşlerimizin birbirleriyle tanışmaları için, kendi izinleriyle, kişisel bilgilerini birbirlerine ulaştırabiliriz. Böylece farklı ülkelerde yaşayan kardeşlerimiz farklı bir ağ kurmuş olabilirler. Bunun dışında gurbetçi kardeşlerimiz sosyal medya üzerinden de birbirleriyle iletişim kurabilir, ilişkilerini güçlendirebilirler."
"Gurbetçilerimiz Yaşadıkları Ülkelerin İmkanlarını İyi Değerlendirmeliler"
Yine Köln'den Gazi Koç'un, "Meslek sahibi olmayan gençlerimiz Türkiye'de mesleki eğitim alabilirler mi?" yönündeki sorusunu Bakan Çağatay Kılıç, "Avrupa'da meslek eğitimi anlamında çok ciddi bir destek var. Tabi ki kardeşlerimizin Türkiye'de de bu eğitimi almaları mümkün ama oradaki imkanların da ciddi manada kullanılması gerekiyor. Gurbetçilerimiz yaşadıkları ülkelerde başarılı olmak istiyorlarsa o ülkenin imkanlarını iyi değerlendirmeliler" şeklinde yanıtladı.
Bakan Çağatay Kılıç'ın Gurbetçilere Tavsiyeleri
Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini gurbetçilere verdiği şu mesajla tamamladı:
"Gurbetçilerimiz bulundukları ülkelerde kendilerini en iyi şekilde yetiştirsinler. Anadillerini ihmal etmesinler. Bulundukları ülkenin yabancı dilini çok iyi öğrenmelerinin yanında anadillerini de ihmal etmesinler. Medeniyetimizi ve kültürümüzü en iyi şekilde temsil ederek, Avrupa'nın asli unsuru olduklarını unutmadan en iyi yerlere gelmeye çalışsınlar. Yaşadıkları büyük özlemlerini gidermeleri ve anavatanlarıyla olan bağlarını güçlendirmeleri için mutlaka ama mutlaka ülkelerine her fırsatta gelsinler. "