BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ DOPINGLE MÜCADELE EYLEM PLANINI AÇIKLADI

29 Ekim 2014

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dopingle mücadeleye ilişkin, "İnsan sağlığına zarar verdiği tespit edilmiş olan yasaklı maddeleri yurda sokmama konusunda bir çalışma içindeyiz" dedi. Bakan Çağatay Kılıç yaptığı açıklamada, dopingle mücadelede konusunda çok hassas ve kararlı olduklarını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: "İnsan sağlığına zarar verdiği tespit edilmiş olan yasaklı maddeleri yurda sokmama konusunda bir çalışma içindeyiz" dedi. Bakan Çağatay Kılıç Yasaklı maddelerin yurda sokulmaması konusunda Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Adalet bakanlıkları görüşüleceğini tam bir alt  yapı için değerlendirme yapılacağını belitti.

 
Doping konusunda kullanıcı ve tedarikçi olmak üzere iki taraf bulunduğunu belirten Bakan Çağatay Kılıç, mücadeleyi de bu yönlerde sürdürmeleri gerektiğini anlattı. Öncelikli çalışmalarının kullanıcı tarafıyla ilgili olduğuna değinen Bakan Çağatay Kılıç, "Çünkü kullanıcı bir insan ve insan sağlığına zarar veren bir unsur var. Onun için öncelikli işimiz; insana zararını bilinçlendirerek durdurmak. Amacımız bu. Bunda da belli bir mesafe almış durumdayız" ifadesini kullandı.
 
Bakan Çağatay Kılıç, dopingle mücadele ederken bazı yerlerde eksiklikler, kimi noktalarda da hata yapanlar olabileceğine dikkati çekerek, şu an için bu maddelerin kullanımının azaldığını ve kontrol altında tutulduğunu söyleyebileceklerini dile getirdi.
 
Tedarikçilerle ilgili düşündükleri önlemleri aktaran Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
"Bu ilaçlar nedir? Bu ilaçlar, Dünya Anti-Doping Ajansı tarafından kullanımı yasaklı olan maddelerdir. Bunların yurda sokulması da yasak. Kullanımı da hukuki olarak yasak. Kullanamazsınız. Dolayısıyla bunun cezai müeyyidesinin farklı olması gerekiyor. Nasıl bir narkotik madde, ceza gerektiriyorsa bunun da yurda sokulması, getirilmesi, götürülmesi, açık açık deniliyor ki bunun da cezası var. Bu, yasaklı madde. Ortada cezai yaptırım gerektiren bir unsur var. Bu maddeler ulaşılır olmamalı. İlla da gidip 'Ben bunu yapacağım' diye, vücudunu sevmeyen, kendini sevmeyen, kendine bile bile zarar verecek kişi varsa biz onun önüne önce bir set çekelim, en azından da zorlansın. Görevimiz budur. İnsan sağlığına zarar verdiği tespit edilmiş olan yasaklı maddeleri yurda sokmama konusunda bir çalışma içindeyiz. Yasaklı maddelerin yurda sokulmaması konusunda Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Adalet bakanlıkları ile görüşüp, bunu tam bir yapı içinde değerlendirip ona göre adımlarımızı atacağız."
 
Ödül yönetmeliğinde değişiklik hazırlığı
 
Bakan Çağatay Kılıç, ödül yönetmeliğinde antrenör ve sporcularla ilgili bazı değişiklikler de düşündüklerini dile getirdi. Son dönemde, spor kamuoyunda, mevcut yönetmeliğin doping kullanımına etkisi olduğu yönünde bazı eleştiriler getirildiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, "Ben de dopinge bir etkisi olmuş diye düşünüyorum ancak sırf buna bağlamak da doğru değil. Ödül yönetmeliğinde antrenörler ve sporcularla alakalı bazı değişiklikler düşünüyoruz. Şu an onların tam çerçevesini çizmiş değiliz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Uyuşturucu kullanımıyla mücadele
 
Bakan Çağatay Kılıç, sentetik uyuşturucu kullanımı konusunda da diğer bazı bakanlıklarla ortak çalışmaları olduğunu anlattı. Bu konunun Bakanlar Kurulunda da değerlendirildiği bilgisini veren Kılıç, şunları kaydetti: "Bunun hukuki tarafları var. Bunun emniyet açısından olan tarafları var. Onlar çalışıyor. Maalesef baktığınız zaman en çok uyuşturucuyla karşı karşıya kalan topluluğu temsil ediyoruz. Öncelikle burada ailenin yerini hiçbir şey tutamaz. Ailenin evladıyla olan ilişkisi hiçbir resmi kurum tarafından ikame edilebilecek bir yapı değildir. Tabii ki bakıma muhtaç olan yavrularımızla ilgili devlet olarak onlara destek veriyoruz. Burada önemle vurgulanan ne? Şefkat, yakınlık, aradaki sevgi. Bu işin üstesinden gelecek olan budur. Tabii polisiye, sağlık, hukuki tedbirler alınacak. Bunlar zaten yapılacak olan şeyler. Gençlerimizin bilinçlendirilmesi, aynı zamanda bundan uzak durabilmesi için onlara yol gösterilmesi, rehberlik edilmesi gerekiyor. Bunda sporun da büyük etkisi olacaktır." Bağımlılıktan kurtulma mücadelesi vermiş bazı kişilerle görüştüğünü bildiren Kılıç, onlardan bazı izlenimler edindiğini aktardı. Uyuşturucu bağımlılığıyla savaşın ömür boyu sürdüğünü vurgulayan Kılıç, "Kardeşlerimize, daha kullanım aşamasına gelmeden bu işi anlatmamız lazım. Bunda hem Yeşilayımız hem de sivil toplum örgütlerimizle farklı çalışmalarımız olacak. Gençlik çalışmaları içindeki proje ve çalışmaların unsurları da devreye girecek. Kamplarımız devreye girecek. Farklı noktalardaki ulaşabildiğimiz imkanları da devreye sokacağız ve bir koordinasyon halinde diğer bakanlıklarımızla bu işin üstesinden gelmeye çalışacağız" ifadesini kullandı.