06 Kasım 2014
“Fiyat politikası farklı olsa tribünler dolabilirdi" diyen Bakan Çağatay Kılıç, Passolig uygulamasının amacının, statlara gelenlerin güvenlik ve huzurunun sağlanması olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın kulüplere finansal açıdan katkısı olduğunu vurguladı.
Bakan Çağatay Kılıç, TRT Spor'da yayınlanan "Spor Stüdyosu" programında spor gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Borussia Dortmund'a deplasmanda 4-1 yenilen Galatasaray'ın, beklenilen performansı sergileyemediğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, sarı-kırmızılı ekibin UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam etmesini temenni etti.
“Ceza alacağı kesin”
Toplantılar nedeniyle maçın bazı bölümlerini izleyebildiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, tribünde yaşanan olayları eleştirdi. Bakan Çağatay Kılıç, "Televizyonu ikinci kez açtığımda hakemi soyunma odasına yürürken gördüm ve şaşırdım. Ne oluyor dedim? Sonra görüntüleri görünce anladık, meşaleler atılmış. Futbolu konuşmak istiyoruz. Ortaya konan tutum neredeyse maçı tatil edilmesi noktasına götürdü. UEFA, Galatasaray'a taraftarının tutumundan dolayı nasıl ceza verecek bilmiyoruz ama ceza alacağı kesin" diye konuştu.
“Ülkeyi etkiliyor”
Bakan Çağatay Kılıç, maç sonrası Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın, "Belki UEFA bizi men edebilir" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise "Bu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Bunu iyi analiz etmemiz lazım. Kendi liglerimizdeki durumu da. Ondan dolayı bazı önlemler alıyoruz. Bütün spor dünyası ortak bir şekilde bunların karşısında durmalı. Şampiyonlar Ligi, dünyada yoğun takibi olan organizasyon. Bir grubun çıkardığı olay genel olarak bütün taraftarı, ülkeyi etkiliyor” dedi.
“Tribün şiddetinin önüne geçilmeli”
Tribün şiddetinin önüne geçilmesi konusunda kulüp yöneticilerinin sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Yapılan açıklamalar, karşılıklı söylenen sözlerin olaylarda etkisi var. Farklı konular üzerinden sürekli birbirine karşı bir söylem geliştirildiğini, sportif başarıyla ilgisi olmayan konularda konuşulduğunu görüyoruz. Bunların yapılmaması lazım" diye konuştu.
“Sporcuların sorumlulukları var”
Bu noktada "Futboldaki başarı neden düşüyor" sorusunun sorulması gerektiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, "Burada sporcuların da kişisel sorumlukları var. Biz siyasiler nasıl göz önündeysek, onlar da göz önünde. Tribündeki taraftarların bazıları, futbolcuların sahada yaptıkları olumsuz hareketlerden etkileniyor ve bu sefer onlar da yapmaya başlıyor. Bu bir döngü, etkileşim. Etkileşimden kastım olumsuz tezahürat gibi şeyler. Yoksa şiddetin, sahaya girmenin, fiziki müdahalenin bahanesi yok. Bunları kabullenirsek başarıya ulaşırız. Başkasını suçlamakla olmaz, bunun oturulup konuşulması lazım, bundan da sorumlu olan kurumlar bellidir" ifadelerini kullandı.
“Şiddette düşüş var”
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye'de sporda şiddet olaylarında düşüş yaşandığını söyleyerek, "Güvenliğin sağlanması anlamında, baktık ki özel güvenlikler yetersiz kalıyor ki bazı noktalarda yetersiz kaldıklarını tespit ettik. Bu durumda emniyet güçlerinin tekrar güvenliği sağlamakla görevlendirilmesi konusunda tereddütümüz yok" dedi.
“Fiyat politikası farklı olsa tribünler dolabilirdi"
Bakan Çağatay Kılıç, "Şiddet olaylarının azalmasını, Passolig ve şike nedeniyle taraftar sayısının azalmasına bağlayan" yorumlar olduğunun hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:
"Sayının azalmasında sahadaki futbol veya takımların durumunun etken olduğunu biliyoruz. Bakın TT Arena'nın kapasitesi 52 bin 500. Geçen sene e-bilet uygulamasının olmadığı Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde satılan resmi bilet sayısı 47 bin. E-biletin devrede olduğu bu yılki Galatasaray-Fenerbahçe maçında satılan bilet sayısı ise 37 bin 500. Görüntülere bakıldığında en yoğun seyircinin olduğu kale arkaları dolu. Satılan toplam e-bilet sayısının 475 bini geçtiğini görüyoruz. Genel olarak bakarsak bilet fiyatlarındaki yükseliş, statlardaki boşlukla ilgili gözardı edilemez bir etken. Fiyat politikası farklı olsa tribünler dolabilirdi."
“İngiltere’de olsa stada giremez”
Türkiye’de "Sinema ve tiyatroda taşkınlık çıkarmam ama statta böyle bir hakkım var" algısının değişmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, "Yurt dışından örnek verirsek. İngiltere'de stattaki herhangi bir olumsuz davranışı yüzünden ceza alan kişi, bir daha stada giremez. Daha da ötesi listeye girmiş holiganlar, milli takım maça çıkınca karakola gidip imza atmak zorundadır. Passolig uygulamasının amacı, statlara gelenlerin güvenlik ve huzurunun sağlanmasıdır. Eskiden kızlarım ve eşimle maça gidemiyordum. TFF ve ihaleyi kazanan şirketle karşılıklı çalışarak çözülebilecek sorunlar olabilir ama genel olarak iyiye gidiş var" şeklinde konuştu.
E-biletle kulübe doğrudan destek
E-bilet uygulamasının kulüplere finansal açıdan büyük katkısı olduğunu ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, "Ben bunu fazla dillendirmek istemiyorum ama bakın, sporumuzun finansmanı için de elektronik biletin ciddi getirisi var. Kaçak yok, biletinizi aldığınızda bunun yüzde 48'i doğrudan kulübün kasasına gidiyor. Bilet alışverişinin sonucunda kulübünüze doğrudan destek oluyorsunuz" diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın TRT Spor'da konuk olduğu "Spor Stüdyosu" programının tamamı aşağıdadır.