BAKAN KILIÇ: "TWİTTER KONUSU ÖZÜNDEN ÇIKARTILIP SİYASİ BİR TARTIŞMA ORTAMINA ÇEKİLMİŞTİR"

22 Mart 2014

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Twitter’ın engellenmesiyle ilgili olarak, "Taleplerin, mahkeme kararlarının uygulanması noktasında diyalog kurulur ve bu konuda güvence alınırsa tedbiri engeller kaldırılır. Ancak sizlerin de gördüğü üzere maalesef Twitter konusu, özünden çıkartılıp siyasi bir tartışma ortamına çekilmiştir" dedi.

Bakan Kılıç, bir dizi incelemelerde bulunmak ve seçim çalışmalarını yürütmek üzere geldiği memleketi Samsun'da Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Son iki gündür Türkiye'deki siyasi gündemin tamamen Twitter üzerinden ilerlediğine dikkati çeken Bakan Kılıç, konuya ilişkin bazı çevrelerce farklı algılar doğurabilecek bir ortam oluşturmak istendiği uyarısında bulundu.

AK Parti hükümetlerinin Türkiye'de yasakların kaldırılması noktasındaki çalışmalarının ortada olduğunu dile getiren Kılıç, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ülkemizin son 12 yılına bakıldığında özgürlükler anlamında attığımız adımlar net. Biz, hiç bir zaman yasaklardan, baskılardan, kısıtlamadan yana olmadık" ifadelerini kullandı.

 

"Türkiye'den Gelen Talepleri Ciddiye Almak Zorundalar"

Twitter konusunun özünden çıkartılıp siyasi bir tartışma ortamına çekildiğini ifade eden Bakan, "Twitter, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mahkemelerinin verdiği kararları bırakın uygulamayı, hiçbir şekilde devletin hiçbir kurumuyla temasa geçmeyi önemsemeyerek, Türkiye'den gelen talepleri ciddiye almayarak hareket ediyor. Buna yönelik olarak tedbiri bir engelleme var" şeklinde konuştu.

Taleplerin, mahkeme kararlarının uygulanması noktasında diyalog kurulur ve bu konuda güvence alınırsa tedbiri engellemenin kaldırılacağını vurgulayan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu noktada uluslararası camiada yaşanmış farklı örnekler var. Almanya’da var ırkçılıkla ilgili, Fransa’da var ırkçılıkla ilgili, Hindistan’da var iç karışıklığa sebep olabilecek birtakım gelişmelerle ilgili. Twitter'ın 'Hint hükümetiyle beraber çalışıyoruz bu sorunu çözmek üzere' şeklinde açıklamaları var. İngiltere'de 2011'de çıkan olaylarda Twitter'ın nasıl bir etki oluşturduğu, körükleyici bir etki oluşturup oluşturmadığı noktasında bir araştırma var. Buradaki dikkat edilmesi gereken konu şu; Sosyal ağlara karşı olma değil, buradaki yaklaşım veya bunları yasaklamak."

 

"Daha Önce de Bu Tür Süreçleri Yaşadık" 

Bakan Kılıç, Türkiye'nin Twitter olayında farklı olarak geçmiş dönemlerde de sosyal ağların kullanımı ve içeriklerine yönelik bu tür süreçleri yaşadığını hatırlatarak, "Diğer sosyal ağlarda biliyorsunuz biz daha önce bir tecrübe yaşadık. İsim vererek konuşalım, Youtube ile yaşadık. Kendileri, devletle muhatap olarak aradaki anlaşmaları yaparak sorunu çözdüler ve şu anda bunlara herhangi bir şey yok. Bizim bu noktada en önemli talebimiz, mahkeme kararlarının ilgili kurumlar tarafından ciddiye alınmasıdır." dedi.

Bu noktadaki tartışmaların da bu çerçeve içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini inancını vurgulayan Bakan Kılıç, "Twitter şirketinin, üst yönetiminin Türkiye'de bu konudaki hukuki süreci takip etmek üzere ve diyalog kurmak için bir avukata temasa geçtiği ve şu anda gerekli kurumlarla temas içinde olduğu noktasında basından gelen bilgiler var. Keşke bu girişimleri daha önce yapsalardı. Bizim, devletimizin bağımsızlığının sembollerinden biri olan mahkeme kararlarımızın harekete geçirilmesi noktasında bu girişimleri daha önce yapsalardı, bu noktaya gelmeyecektik diye tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.