11 Kasım 2014
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarını iyileştirme projesiyle 4 yıl boyunca göç alan 38 ile toplam 96 milyon lira kaynak aktarıldığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını ilişkin önergelerin görüşmelerine başlandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, tüm siyasi partilerce verilen önergelerin birleştirilerek görüşülmesi sırasında hükümet adına yaptığı konuşmada, mevsimlik tarım işçilerinin yıllardır Türkiye'nin gündeminde bir konu olduğuna işaret etti. Evlerini geride bırakarak ülkenin dört bir yanında iş ve aş arayan bu kişilerin, yaşadıkları yerlerde istihdam olanaklarına kavuşmalarını arzuladıklarını belirten Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
"Ancak hayat şartlarının zorluğu, işleyecek topraklarının olmayışı veya yetersiz oluşu vatandaşlarımızı kısmi bir göçe zorlamaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin bu gurbet yolculuğu, çeşitli sosyo ekonomik zorlukları da beraberinde getirmektedir. Aileleriyle birlikte başka illere çalışmaya giden vatandaşlarımız ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevre ve ilişkiler gibi konularda çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadırlar."
Bu sıkıntıları gidermek amacıyla Başbakanlık genelgesi yayınlandığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da 2010-2013 yılları arasında mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarını iyileştirme projesi başlattığını aktaran Bakan Çağatay Kılıç, bu proje ile 4 yıl boyunca göç alan 38 ile toplam 96 milyon lira kaynak aktarıldığını anlattı. Bakan Çağatay Kılıç, bu kapsamda sağlık, eğitim, barınma, altyapı gibi alanlarda 326 bin mevsimlik tarım işçisine hizmet götürüldüğünü de bildirdi.
Proje hakkında bilgi de veren Bakan Çağatay Kılıç, "Bu projeler yerel yönetimlerimizin katkılarıyla devam edecektir. Bunun yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak mevsimlik işçilerimizin yoğun olarak yaşadığı illerimiz başta olmak üzere ülkemizin genelinde toplum yararına programlar uygulanıyor. Bu programlarımızdan son beş yıl içinde 672 bin kişi yararlandı. Bu programlarımızda amacımız vatandaşlarımızı yaşadıkları yerlerde istihdam olanaklarına kavuşturmaktır" diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç, tüm çalışmalara rağmen sorunların bitmediğini, ancak çözüme ulaştırmak için hükümet olarak azami gayret sarf ettiklerini sözlerine ekledi.