GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ “ELİMİ TUTAR MISIN?” SEMPOZYUMUNA KATILDI

06 Aralık 2014

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun yaptığı Kadın Sağlıkçıları Dayanışma Derneği'nin, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Anadolu Kuzey Hastaneler Birliği işbirliğiyle şizofreni konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla "Elimi Tutar mısın?" adlı sempozyum düzenlendi.

 Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen sempozyuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Emine Erdoğan, "Medeniyetimiz hiçbir zaman ruhi hastalıkları sadece bireysel bir mesele olarak görmemiştir. Bu hastalıklara yakalanmış kişiler toplumdan tecrit edilmemiş, bugün yeniden hayata geçirmeye çalıştığımız gibi onları toplumun içinde rehabilite etme yoluna gitmiştir" dedi.
"Şizofreni gibi hastalıklara yakalanan kişiler, sadece hastalığın yükünü taşımıyorlar” ifadelerine yer veren Erdoğan, şöyle devam etti:
“Aynı zamanda, sosyal ve mesleki yaşamlarında başka zorluklarla karşılaşıyor, ailenin diğer bireylerinin yaşamını da etkiliyorlar. En önemlisi de toplum tarafından damgalanarak, sosyal hayattan tecrit ediliyorlar. Ailenin hastalık hakkındaki bilgisizliği ve çaresizliği ise sorunu daha da büyütüyor. Bu nedenle hastalığı bireysel bir durum olarak etiketleyip, hastayı tek başına bir ruh hastalıkları hastanesine yatırmakla sorun çözülmüyor. Hastane yerine toplum temelli bir yaklaşım benimsemek daha doğru görünüyor."
Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu:
“Hastalarımızı pencereden bakmaya mahkum etmemeliyiz.”
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada, "Hasta olmak tecrit edilmeyi gerektirmez. Hastalarımızı pencereden bakmaya mahkum etmemeliyiz. Onların hayatı bizimkinden değersiz değildir"  ifadelerine yer verdi.
 
Sare Davutoğlu, "Dernek olarak en önemli amaçlarımızdan biri, sağlıklı yaşam için toplumsal bilincin gelişmesine katkı sunmaktır. Hükümetimiz bu alandaki politikalarını, sivil toplumun desteklemesi oldukça önemlidir. Bu proje uzun soluklu bir proje. Proje ile tuttuğumuz bu eller, projeyle yardım talep etmiyorlar. Onlar, hem kedilerine hem de kendisi gibi olanlara yardım etmek için bilinçleniyorlar" diye konuştu. 
Ailelerin, toplumun şizofreni konusunda bilinçlenmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:
"Bu insanları yeniden kazanmanın yollarını arıyoruz. Yüzyıllar boyu bu tür hastaları musiki, su sesi ile tedavi eden bir geleneğe sahibiz. Dünyanın ancak yakın zamanda fark ettiği bu uygulamaları ecdadımız yüzyıllar önce başarıyla uyguladı. Ancak bunları zamanla kaybettik. Şimdi geçmişle yeniden köprüler kuruyoruz. Onların bize attığı adımlar karşısında onlara yeni dil oluşturmalı ve kucak açmalıyız. Bu dilin de toplumsallaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamalıyız."
 
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç:
“Aile İle Bağların Asla Zayıflatılmaması Gerektiğini Unutmamamız Gerekiyor”
 
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  gençlerin gelişiminde ailenin rolünün büyük olduğunu belirterek, “En iyi hekim de olsa bir ailenin yerine kimse konulamaz.  Olumsuzluklara karşılaşan gençlere baktığımız zaman, aile bağları zayıf kişiler olduklarını görüyoruz. Bu nedenle aile ile bağların asla zayıflatılmaması gerektiğini unutmamamız gerekiyor” dedi. 
 
Herkesin hayatında bazı zorluklar ve engeller olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, bunların içinde en önemli şeyin psikoloji olduğunu söyledi.
Psikolojinin her şeyden etkilendiğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç,“Kimisi daha kolay imtihan veriyor, kimisi daha zor. Zorluklarda size el uzatacak insanlara ihtiyaç duyuluyor. Sizler işte bu eli uzatanlarsınız. Bu çalışmaları yapanlara teşekkür ediyorum. Ailenin yerini kimse tutamaz. En iyi hekim de olsa bir ailenin yerine kimse konulamaz. olumsuzluklara karşılaşan gençlere baktığımız zaman, aile bağları zayıf kişiler olduklarını görüyoruz. Bu nedenle aile ile bağların asla zayıflatılmaması gerektiğini unutmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
“Asıl iletişim insanlarla yapılan iletişimdir”
 
Elektronik cihazlarla yapılan bir iletişim zamanında olduklarını kaydeden  Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Buradan birtakım paylaşımlar yapılıyor ancak asıl iletişim insanlarla yapılan iletişimdir. Gençler bunu unutmasın. Burada kullanılan yanlış bilgilerin nelere yol açabileceğini hep beraber gördük. İnsanların duygu ve düşüncelerin dikkate alarak bu alanlarda paylaşım yapın” diyerek sözlerini tamamladı.