GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: “BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BÜYÜK GÖREV AİLELERE DÜŞÜYOR”

09 Mart 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kötü alışkanlıklar ve bağımlılıkla mücadele konusunda bakanlığın 112 projeye 10 milyon lira destek verdiğini belirterek, “Bu konuda en büyük görev ailelere düşüyor” dedi.

 Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ankara’da düzenlenen Türkiye genelinde görev yapan antrenörlere yönelik “Bağımlılık ile Mücadelede Farkındalık Eğitimi” Programının açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç yaptı.

Antrenörlerin, bu programa katılmasının mücadele etme açısından bir duruşu simgelediğini söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, “Burada  alacağınız bilgileri, geleceğimiz olan ve aynı zamanda çok ciddi desteklerle yolumuza devam etmemiz gereken gençlere aktaracaksınız. Üstlendiğiniz misyon, gençlerle temas kurmak, onların gelecekle ilgili çalışmalarında onları doğu ve geliştirici yöne yönlendirmek olacak” şeklinde konuştu.
Uyuşturucuyla mücadelede Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın çok ciddi çalışmalar yaptığına  dikkat çeken   Bakan Çağatay Kılıç, “Ama  sizler bağımlılığın pençesine düşmüş kardeşlerimizin ruhuna dokunmazsanız bu çalışmaların pek bir anlamı olmuyor. Gençlerimizle doğrudan ilişki kurabilmek konusunda antrenörler dışında çok az dal var. Sizlerin gençlerimizle paylaştığınız günler, onlar üzerinde çok ciddi etki yaratıyor” diye konuştu.
Bağımlılıkla mücadelenin sadece uyuşturucuyla değil insan üzerinde pek çok etkisi olan teknolojik cihazlarla da yapıldığını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç şöyle devam etti:
 “Kardeşlerimiz ve bütün bu anlamdaki elektronik ortamları kullanan kişiler, bazen sanki o cihazla iletişim içerisindeymişiz gibi hareket ediyoruz. Bizi sanal âleme taşıması gereken cihazın gerçeklik olduğunu sanıyoruz. Şunu unutuyoruz bazen, bizim orada paylaştığımız herhangi bir şey yine o cihaz üzerinden gidip bir başka cihazda ortaya çıkıyor. Yine bir insanın kullandığı kişiye gidiyor. Aldığı mesajda o da bir şey hissediyor ve tepki veriyor.”
sanal ortamda yazılan dille, yüz yüzeyken kullanılan dilin aynı olmadığına vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “İnsan sadece ve sadece bir duygunun üzerine yüklü değildir. Yaradan bizi yaratılmışların en şereflisi olarak yaratırken çok farklı özellikler yüklemiş. Bu yüzden Sadece okuduğunuzla değil okuduğunuzun sizde uyandırdığı duyguyla hareket edersiniz” dedi.
Bakan Çağatay Kılıç, sosyolojik anlamda farklı bağımlılıklar da olabileceğini ve bunların iyi incelenmesi gerektiğini ifade ederken,  mücadele konusunda ailelere de önemli mesajlar verdi. Bakan Çağatay Kılıç şöyle konuştu:
 “Şu açık bir şey, bağımlılığın herhangi bir türünün pençesine düşmüş veya buna doğru ilerleyen kişinin araştırmasını yaptığınızda aile en öne çıkan unsur. Aile yaşantısı, ebeveyn ilişkisi iyi olan bireylerde bu tip alışkanlıklardan daha uzak durduğunu görüyoruz. Yakalandığı herhangi bir olumsuz şeyden kurtulmanın çabasını verirken aile destek olursa daha kolay kurtulur”
Geçen hafta Adıyaman temasları sırasında uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele eden gençleri ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, “Uyuşturucu ile tanışmış olan kişinin mücadelesi ömür boyu sürüyor. ‘Yendim artık kullanmıyorum’ çok güzel bir şey. Fakat mücadele bitmiyor. Üzüntü kadar aşırı sevincin de tehlikeli olduğunu bir genç kardeşimiz söyledi” şeklinde konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bugüne kadar bağımlılıkla mücadele konusunda 112 projeye destek verdiklerini ve 10 milyon liranın üzerinde maddi kaynak sağladıklarını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ne kadar bütçe ayırırsak o kadar başarılı oluruz değil, bazen bir ses, bir dokunuş, bir bakış uyuşturucuyla mücadele edeni başarıya ya da başarısızlığa götürebilir. Antalya’da 28 Ekim-1 Kasım tarihlerinde 100 kişiye eğitim verdik. 200 gencimizi Antalya’daki kampımızda bir araya getirerek mücadelelerine destek verdik. Ceza infaz kurumlarında olan genç kardeşlerimize de Adalet Bakanlığımızla ortak çalışarak destek veriyoruz. Tabii Başbakanımızın talimatıyla kurulan narkotik timin hayata geçirilmesiyle çok farklı bir boyuta taşındı mücadelemiz.”
Bağımlılığı çok farklı ortamların tetiklediğini ve ortamların kimi zaman arkadaş, kimi zaman sosyal çevre olduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç, tek bir etkenin değil birleşenlerin var olduğuna dikkati çekerken, sağlıklı bir toplumun ve birlikte yaşama kültürünün kötü alışkanlıklardan uzak durma noktasındaki büyük etkisine vurgu yaptı.
Ben merkezli yaşamanın yalnızlığa ve başarısızlığa sürükleyeceğini, evlilik örneği vererek açıklayan Bakan Çağatay Kılıç, komşuluk kültürünün çok değerli olduğunu fakat bugün gitgide azaldığını  belirterek kadına şiddet konusunda da  “Kadınlarımıza karşı ortaya konan şiddet olaylarını en ağır şekilde reddediyoruz ve lanetliyoruz ama beraber yaşama kültürümüzü tekrar su yüzüne çıkardığımızda bu olaylarla karşılaşma oranımız azalacaktır. Birbirine destek olan toplum çok daha başarıyla geleceğe yürür.”değerlendirmesinde bulundu.
“Bugünün gençleri yarının geleceğidir “sözüne atıfta bulunan Bakan Çağatay Kılıç, “Aslında o sözü biz şu şekilde söylüyoruz, ‘Bugünün gençleri bugün aldıkları eğitim ve destekle gelecekte başarılı olacaktır.’ Bugünden itibaren bu çalışmaların içinde olmak çok önemli, 10 sene sonra değil" diye konuştu.
Küçük yaşta eğitimin çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Çağatay Kılıç,  verdikleri destekle gençlerin geleceğe başarıyla yürüyeceklerini ve bu noktada kaybedecek zamanın olmadığını söyledi.
Program kapsamında antrenörlerin edinecekleri bilgilerle ve birbirlerine verdikleri destekle iyi bir gelişim sağlamalarını dileyen Bakan Çağatay Kılıç, “Milletimizin geleceğini tehdit eden bu alışkanlıklara karşı başarılı bir destek verebileceğimizi umuyorum, bizim için her vatandaşımız çok değerlidir” dedi.
Gençler ve çocuklar için okulların ve sokakların bağımlılık konusunda kavşak nokta olduğuna dikkati çeken TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar da açılışta gerçekleştirdiği  konuşmada, bağımlılıkla mücadelede  sporcu ve sporcu antrenörlerine  görevler düştüğünü  ve sporcuların gençler için rol model olduğunu  söyledi. Prof. Dr. Ünüvar, bu farkındalık eğitiminin çok önemli olduğunu vurgulayarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür etti.