BAKAN KILIÇ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

08 Nisan 2014

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, doping konusunda çok kademeli bir çözüm süreci yürüttüklerine işaret ederek, sadece sporculara değil, antrenörüne, hatta sporcuların ailelerine de çok büyük görevler düştüğünü söyledi.

Bakan Kılıç, NTV Ana Haber Bülteni'nde yaptığı açıklamalarda sporda gündeme ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Sporda başarıya ulaşmanın bir çok yolu olduğunu ancak elde edilecek başarının öncelikle 'ahlak' üzerine kurulması gerektiğinin altını çizen Bakan Kılıç, "Size verilmiş bir yeteneğiniz varsa, bunu geliştirmeniz ve bir yarışmaya girmeniz lazım. Allah'ın size verdiği yeteneği daha ileri noktalara taşımanız lazım. Spordaki yarışma ahlakına, kardeşlik ve barış ruhuna uygun hareket etmeniz gerekir" dedi.

Kılıç, sporcuların doping kullanmasında çok sayıda farklı etmenin başrol oynadığına dikkati çekerek, tüm bu nedenler üzerinde kapsamlı bir çalışma sürdürdüklerini söyledi.

"Bizim İçin Dopingin Hiçbir Açıklaması Olamaz"

Özellikle daha önceki dönemlerde 'yönetmelik değişiklikleri' ile sağlanan yüksek ödüllerin, dopingin yayılması noktasında temel taşlardan biri olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

"Bu noktada bir çalışma yaptık ve ödüllerin miktarını aşağı çektik. İleride bunun olumlu yansımaları olacak. Doping konusunda üzerinde durduğumuz en önemli nokta, bunun bir ahlak meselesi olduğu. Antrenörün, sporcunun ve ailesinin, doping denen maddenin vücuda vereceği zararı iyi bilmesi gerekir. Bu zarar sadece fiziki bir tahribat oluşturmuyor, aynı zamanda ruhsal sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Tüm bunların yanı sıra maalesef sporcu kardeşlerimizi antrenörlerinin de yanlış yönlendirdiği zamanlar oluyor. Çünkü bilmediğiniz bir şeyi tüketmeniz, rakibinizin sizi elemek için başvurduğu bir oyun da olabilir. Bunlar da yaşandı. Burada en önemli nokta şu; daha önce de dile getirdiğim gibi bizim için dopingin aması, pardonu yok. Hiçbir açıklaması olamaz. Sıfır tolerans. Bu hem bizim duruşumuz, hem de sayın Başbakanımızın bize vermiş olduğu talimat. Sporun temizi, bizim için önemli olan bu."

"E-Bilet Konusunda 14 Nisan'a Bağlı Kalacağız"

Bakan Kılıç ayrıca, sporda şiddetin önüne geçebilmek adına "e-bilet" uygulamasını hayata geçireceklerine değinerek, "Olumsuz olayların engellenmesi açısından ciddi bir aşama olarak görüyoruz bu uygulamayı. Kartlar şu anda talep eden spor taraftarlarına ulaştırılıyor. Koyduğumuz tarih olan 14 Nisan'a da bağlı kalacağız. Benim ricam, spor seyircisi ve futbol seyircisi olanlar, bu kartlarla statlara girecek olan vatandaşlarımız lütfen elektronik ortam üzerinden veya gişelerden talep etsinler. Hızlı bir şekilde sayıyı arttıracağız. Tam hayata geçince vatandaş da rahat edecek" ifadelerini kullandı.

 

"Maalesef Bunlar Taraftar Değil, Vandal"

Bakan Kılıç, sporda yaşanan şiddet olaylarını hiçbir şekilde kabul etmediklerini ve çözüm adına farklı alternatifleri değerlendirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Televizyonlara yansıyan olayları çıkartan kişiler kulüplerinin taraftarı olamazlar. Bunlar spor seyircisi falan değil. Elindeki bir kayayı sahaya atan, arabanın camı kıranlar, bunlar taraftar değil. Bunlar bildiğimiz vandal. Kimse kusura bakmasın. Bu işler, yasa dışı ve insan haklarına aykırı hareketlerdir. e-bilet bunları önleyecek bir sistem. E-Bilet uygulamasından ayrı olarak 'Kulüpler Birliği Yasası' konusunda da hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Olumsuzluklarda yargıya çok büyük görev düşüyor. Yargının da kanuna göre karar vermesi gerekiyor. Taraftar stada giriş cezası alacaksa, bunu alacak. Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki kaya hadisesi. Sahaya atılan kayanın, bir basın mensubunu, bir emniyet mensubunun veya top toplayıcı çocuğun kafasına geldiğini düşünebiliyor musunuz? O zaman bambaşka şeyleri konuşuyor olurduk. Bir yerde yürürken biriyle kavga edince nasıl bir ceza alıyorsak, bu olayı da aynı çerçevede düşünmek lazım.”