GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ MÜJDEYİ VERDİ

14 Mayıs 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'nin, Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) akreditasyonunu tekrar aldığını açıkladı.

Bakan Çağatay Kılıç yaptığı açıklamada, WADA akreditasyonunu 27 Haziran 2011’de kaybeden Hacettepe Doping Kontrol Merkezi'nin, hummalı bir çalışma neticesinde akreditasyonunu tekrar aldığını kaydetti.

WADA’nın Monaco’da gerçekleştirilen toplantısının ardından müjdeli haberi aldıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “WADA, resmi olarak Türkiye’ye akreditasyonu geri verdiğini açıkladı. Akreditasyon sayesinde laboratuvar, uluslararası anlamda çalışmalara başlayabilecek. Bu süreçte emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, 'Dopinge sıfır tolerans' yaklaşımlarına tavizsiz olarak devam ettiklerini belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Bizim düsturumuz bu. Burada da doping kontrol merkezinde çok güzel çalışmaların yapılacağına inanıyorum. Ümit ediyorum ki doping kontrol merkezimizin çalışmalarıyla uluslararası arenada da kendimizi tekrar en iyi şekilde göstereceğiz” diye konuştu.
Akreditasyonu WADA sitesinden duyurdu
Hacettepe Doping Kontrol Merkezi’nin akreditasyonunun onaylandığına ilişkin WADA Vakfı Yönetim Kurulu toplantısı kararı, Dünya Anti Doping Ajansı’nın resmi internet sitesinden de duyuruldu. Ankara ile beraber Rio Laboratuvarına da akreditasyon verildiği duyuruda, şöyle denildi:
“Her iki laboratuvar da Uluslararası Standart Laboratuvar ( ISL) yasasında öngörülen gerekli düzeltme işlemlerini tamamlayarak akredite aldı. Akreditasyonun geri verilmesi sürecinin bir parçası olarak her iki laboratuvar da WADA Laboratuvar Uzman Grubu'na bağlı  WADA’s External Quality Assessment Scheme'nin katılımı ile birden fazla saha ziyaretine tabii tutuldu ve gözlemlendi. ISO Bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından değerlendirilen merkezler, denetimlerin sonucunda akredite aldı. Dünya’da 34  WADA akreditasyonuna sahip laboratuvar bulunuyor.Türk Doping Kontrol Merkezi Ankara  laboratuvarı da (TDKM)  artık bu laboratuvarlar arasında yer alıyor.”
WADA Başkanı Sir Craig Reedie’nin  konuyla ilgili açıklamasına da yer verildi. Sir Reedie açıklamasında, tüm ülkelerde ve tüm spor dallarında kalite ve tutarlılığın uygulandığını ve kurallara uyulduğunu görmenin kendileri çin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Hacettepe Doping Kontrol Merkezi Ne Yapıyor ?
1989 yılında kurulan Hacettepe Doping Kontrol Merkezi'nde WADA tarafından yayınlanan, her yıl güncellenen ve sporcular tarafından kullanımı yasak veya kısıtlı olan ilaç etken madde ve yöntem isimlerini içeren listedeki maddeler, maddenin kendisi, metaboliti, belirteci ve/veya miktarı şeklinde olmak üzere, uygun tarama ve doğrulama analizleri ile saptanıyor.
Bu analizlerde Gaz Kromatografisi-Azot Fosfor Dedektörü (GC-NPD), Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS), Gaz Kromatografisi-Sıralı Kütle Spektrometresi (GC-MS/MS), Gaz Kromatografisi-İzotop Oranı kütle Spektrometresi (GC-IRMS), Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi-Sıralı Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) ve Enzim Immunoassay sistemleri gibi yüksek teknoloji ürünü cihazlar ve yöntemler kullanılıyor.
Bağımsız doping kontrol numunesi alıcıları tarafından alınarak merkezimize ulaştırılan sporcu numunelerinin analizleri, merkezimizde görevli uzman personel tarafından gerçekleştiriliyor.
Merkezde; 2 Doktor Kimyager, 4 Uzman Kimyager, 1 Yüksek Kimya Mühendisi,  2 Uzman Biyolog, 1 Biyolog, 2 Tekniker, 5 Teknisyen olmak üzere 17 kişilik teknik personel ile yönetimsel, idari ve ek görevleri yürüten Başkan, Bilimsel Koordinatör, 2 biyolog ve 6 idari personel ile birlikte toplam 27 kişi görev yapıyor.
SİVAS'TA MÜJDEYİ VERDİ
Kılıç, AK Parti İl Başkanlığı tarafından Sivas Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Burada yaptığı konuşmada Sivas’tan bir müjde paylaşmak istediğini dile getiren Kılıç, Hacettepe Üniversitesi'nde, daha önce kapatılan Dopingle Mücadele Merkezi'nin bugün itibarıyla Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'ndan (WADA) tekrar sertifikasını aldığını söyledi.
Hacettepe Üniversitesi kampüsü içerisindeki Doping Araştırma Merkezi'nin artık resmen WADA tarafından sertifikalandırıldığını vurgulayan Kılıç, "Dolayısıyla artık uluslararası alanda doping araştırması, taraması yapabilecek merkezlerden birisi oldu. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz. Çünkü bu bizim geleceğimizle alakalı önemli bir mücadele içerisindeki önemli dönüm noktasıdır" diye konuştu.