BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, SAMSUN’DA GENÇLERLE BİRARAYA GELDİ

17 Mayıs 2015

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Mısır'daki idam kararlarını kınadıklarını belirterek, "Bu karar bir faciadır, Mısır için gelecek karartıcı bir karadır. Bir an önce bunun düzeltilmesini bekliyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bunu geçmişte gördük ama gelecekte görmeyeceğiz" dedi.

Seçim çalışmalarını memleketi Samsun’da sürdüren Bakan Çağatay Kılıç, bir kafede gençlerle bir araya geldi. Yaşlarının 18 -19 olduğunu öğrendiği gençlere AK Parti iktidara geldiğinde henüz küçük yaşta olduklarını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, partisinin bugüne kadar yaptığı çalışmalara değindi.

Gençlerin büyüklerinden dinledikleri eski Türkiye'nin çok farklı olduğuna işaret eden Bakan Çağatay Kılıç, gençlere,  "2002'den bu yana Türkiye'nin sürekli yükselişte olduğu, farklı noktalara geldiği ve dünyada öneminin sürekli arttığı bir dönemde gençliğinizi yaşadınız. Dolayısıyla sizin Türkiye olarak hafızanızda, tecrübenizde, bilgi birikiminizde olan çok farklı bir Türkiye" dedi.
Eski Türkiye'de darbelerin, koalisyonların, gıda, ilaç kuyruklarının olduğunu anlatan Bakan Çağatay Kılıç, gençlerin internetten anlatılanların fotoğraflarını görebileceğini, konularla ilgili yazıları okuyabileceğini kaydetti.
Bakan Çağatay Kılıç, "Siz bunları yaşamadınız. Elhamdülillah, çok şükür ki yaşamadınız. Ben de doğrudan bir aktif darbenin görüntüsünü görmeden ama teğet geçen bir şey gördüm. Onu siz de gördünüz ama bazılarınız hissetmedi çünkü daha yaşlarınız küçüktü. 27 Nisan'da e-muhtıra diye bir olay yaşandı Türkiye'de. Milli iradenin temsiliyle görevli olan o zamanın Başbakanı şimdi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın duruşu ile bertaraf edildi" diye konuştu.
 
 " Yanındakinin hakkını siz savunacaksınız"
 Gençlerin birlikte, kardeşçe bir arada olabildiklerine dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, birliktelik mesajı vererek sözlerine şöyle devam etti:
"Benim sizlere burada anlatmaya çalıştığım şey şu; şimdi diyeceksiniz ki 'efendim Bakan bize AK Parti'yle ilgili çalışmalar anlatıyor.' Hepimizin ailesinde farklı siyasi partilere gönül veren, farklı siyasi partilerin destekçisi olan akrabamız, eşimiz dostumuz vardır. Düşüncelerimiz her zaman örtüşmez, mesela burada da çok eminim her konuda aynı şeyi düşünmüyorsunuz. Aynı sınıfta bile aynı arkadaşınızla aynı konu üzerinde  farklı  düşüncelere sahip olabilirsiniz ve siz bunu yaşayabiliyorsunuz. Önemli olan bu.
 Mesela, burada bazı arkadaşlarımızın başı kapalı, bazı arkadaşlarımızın başı açık. Sizin aranızda herhangi bir ayrım var mı, siz aranızda böyle bir şeyin farkını hissediyor musunuz ? Hayır. Yeri geliyor beraber sinemaya gidiyorsunuz, tiyatroya gidiyorsunuz, kahvaltıya geliyorsunuz, sınıfta, okulda yan yana oturuyorsunuz. Bu aranızda herhangi bir şekilde bir ayırıma veya farklı bir düşünceye girmenize sevk ediyor mu ? Hayır. Ama işte bakın, bir dönem Türkiye'de şu anda eminim ki sizin böyle yan yana oturduğunuz, el ele, kol kola oturduğunuz, birbirinize destek olduğunuz arkadaşlarınızın arasında ayrım yapmaya çalışanlar vardı.
Bakan Çağatay Kılıç 'başörtüsü ile üniversiteye girmenin yasaklandıgını gatırlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü: Şimdi siz buna yabancısınız. Size bunu anlattığımız zaman 'bu nasıl bir şey?' diyorsunuz. Öyle değil mi ?. 'Böyle bir şey nasıl olabilir ?' diyorsunuz. Belki ablalarınızdan, abilerinizden dinlediklerinizi hayal meyal hatırlıyorsunuz ama kendiniz fiili olarak yaşadıklarınızda bundan haberiniz yok ve olmayacak Allah'ın izniyle ve olmamalı da. Çünkü bireyin hakkı, kişinin hakkı, 1400 sene önce dünyanın ilk insan hakları beyannamesi olarak görülebilen Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi'nde dile getirilmiş olan haklar daha sonrasında Birleşmiş Milletler'in insan hakları beyannamesinde yerini alan yaşama, eğitim görme hakkının en doğal tezahürüdür.
 Sizden tek bir ricam var, her ne olursa olsun, her ne yaşanırsa yaşansın, hayatınızda arkadaşınızın, dostunuzun, yanındakinin hakkını siz savunacaksınız o da sizin hakkınızı savunacak. Ondan sonra sizin önünüzde hiç bir engel duramaz."
  "Kudüs'ün anlamını iyi bilin"
Bakan Çağatay Kılıç, bu yıl Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü olduğunu vurgulayarak, gençlerden Çanakkale Savaşı'nı iyi öğrenmelerini, Çanakkale ruhunu iyi kavramalarını ve geliştirmelerini istedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından "Nusrat" isimli mobil oyun geliştirildiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, gençlere bu oyunu incelemelerini tavsiye etti.
Gençlere "Hey onbeşli" türküsünün hikayesini bilip bilmediklerini soran Bakan Çağatay Kılıç, bir gencin hikayeyi anlatmasından sonra şunları söyledi:
 "15 yaşında cepheye giden vatan için millet için iman, inanç için şehit olanların torunlarısınız siz. Şu anda siz 15 yaşından büyüksünüz. On beş yaşınızdaki halinizi hatırlayın ve cepheye gittiğinizi düşünün. İşte böyle bir şey, böyle bir ruh Çanakkale. Dolayısıyla aranızdaki ayrımı yapmaya çalışanlara hiçbir zaman fırsat vermeyin. Çanakkale Savaşı'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içindeki hangi ilimizin en çok şehidi verdiğini biliyor musunuz ? Tokat. Ama en çok şehidi veren bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarında olmayan ama başka bir ülkenin sınırları içinde olan bir şehir, bugün Suriye sınırları içinde olan Halep ve Şam, bugün Türkiye sınırları içinde olmayıp Balkanlar'da olan Saraybosna, Priştine, Azerbaycan olan Bakü, bugün Yunanistan olan Selanik. Buralardan gelip Çanakkale'de şehit olanlar var ama en çok şehidi veren Suriye'dir şu anda.
 Diplomaside bize diyorlar ki 'Suriye ile ne işiniz var ?' Bundan yüz sene önce Halep'te, Şam'da olan 'bizim ne işimiz var Çanakkale'de' deseydi ne olacaktı? Bunu niye söylüyorum size. Biz medeniyet anlayışı, medeniyet hafızası çok geniş olan bir milletiz ama bu milletin içinde bu topraklar için şehit olmuş, bu bayrak için ay yıldızlı bayrağımız için şehit olmuş ama bugün Türkiye sınırları içinde yaşamayan bir çok insan var. Kudüs'ün inancımızda yerinin ne olduğunu biliyorsunuz. Kudüs bizim ilk kıblemiz, Kudüs Peygamber Efendimizin Miraç'a yükseldiği yer. Onun için Kudüs'ün anlamını iyi bilin. Anlamanı herkese ama herkese iyi anlatın. Bunu bilmeyenler var. Ben daha fazlasını bugün size söylemeyeceğim ama siz anladınız."
 
Mısır'daki idam kararları
Mısır'da halkın oyları ile iş başına gelmiş bir cumhurbaşkanı için idam kararı verildiğinin altını çizen Bakan Çağatay   Kılıç, "Sizin zihninizde çok uzak bir şey ama şunu unutmayın; Bizim ülkemizde de maalesef halkın oyları ile seçilmiş başbakan idam edildi. Siz bunu ancak tarih kitaplarında okursunuz ve siz bunların tarih kitaplarında kalmasını sağlayacak olan gençlersiniz, iyi anlayacaksınız, iyi okuyacaksınız, iyi yetişeceksiniz. Biz şunu diyoruz; Mısır'da alınan bu kararı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Şu ana kadar sadece Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız buna karşı ses yükseltti. Büyük demokrasi temsilcileri, uluslararası anlamdaki büyük bilgi sahibi olanlar, dünya siyaseti içinde çok büyük yeri olan devletlerden daha ses gelmedi. Sizin ecdadınızdan gelen sorumlulukla yürümeniz gerekiyor. Bu yeri geldiği zaman doğruyu söylemek ve yalnız kalmak pahasına olsa da" değerlendirmesinde bulundu.
 Kararı 'facia' olarak nitelendiren Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, şunları kaydetti:
"Mısır için gelecek karartıcı bir karadır. Bir an önce bunun düzeltilmesini biz bekliyoruz. Şunu da açık açık dile getiriyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bunu geçmişte gördük ama gelecekte görmeyeceğiz. Çünkü sizler bunun karşısındaki en büyük teminatısınız. Buradaki birliğinizi ve beraberliğinizi hiç kimsenin bozmasına müsaade etmeyin. Farklı fikirleriniz, farklı düşünceleriniz olacaktır ama asgari müştereklerde buluşmayı temel edinmeniz gerekiyor. Sizin medeniyetinizin de size emri budur, sizin ecdadınızın da size yakarışı budur. Nasıl Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda yan yana beraberce mücadele edildiyse siz de gelecek mücadelemizi beraberce vereceksiniz, omuz omuza vereceksiniz."
Spor Yatırımları
Gençlere hangi spor dalları ile ilgilendiklerini soran Bakan Çağatay Kılıç, parti olarak bugüne kadar yaptıkları spor yatırımları hakkında da bilgi verdi.
Bakan Çağatay Kılıç, "Cumhuriyet kurulduğundan 2002'ye kadar yapılan spor tesisi envanteri bin 300 civarında şu anda bizim elimizde olan verilere göre envanterimiz 3 bini aşmış durumda. Bunun içinde yapılan halı saha da var yapılan olimpik yüzme havuzu da var. Biz sistematik bir şekilde Türkiye'deki sportif anlamdaki imkanları artırmak için çabalıyoruz. ve aynı zamanda gençliğin yani sizlerin kullanacağı imkanları artırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
3. Dragon Bot Yarışları’nı Başlattı
Daha sonra Ladik ilçesine geçen Bakan Çağatay Kılıç, burada düzenlenen doğa yürüyüşünün startını verdi. Ardından Samsun Limanı içine geçen Bakan Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Valiliği tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 3. Dragon Bot Yarışları’nı başlattı.
Organizasyon öncesinde Bakan Çağatay Kılıç, tüm yarışmacılara başarılar diledi. Ardından deniz polisine ait bota binen Bakan Çağatay Kılıç, silahla havai fişek atarak ilk yarışmanın startını verdi.  
Daha sonra Ciftlik Caddesi’ne giden Bakan Çağatay Kılıç, esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi, onlarla sohbet etti. Samsunlu vatandaşlarla da sohbet eden Bakan Çağatay Kılıç, çoçuklar ve gençlerle de yakından ilgilendi. Çocuklara satranç takımı hediye eden Bakan Çağatay Kılıç, esnafa karanfil dağıttı. 
Fener Alayı ve Gençlik Festivali Yürüyüşü katıldı
Akşam saatlerinde ise Bakan Çağatay Kılıç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Fener Alayı ve Gençlik Festivali Yürüyüşü katıldı. Uğur Mumcu Parkı'ndan başlayan Fener Alayı ve Gençlik Festivali Yürüyüşü Kurtuluş Yolu'nda 500 adet fenerin gökyüzüne salınmasıyla son buldu.