BAKÜ'DE AVRUPA OYUNLARI COŞKUSU

12 Haziran 2015

Azerbaycan'ın ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları’nın açılış töreni Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seremoniye onur konuğu olarak katıldı.

 Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen Avrupa Oyunları, 68 bin seyirci kapasiteli Bakü Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan onur konuğu
Törene ülkelerini temsilen yaklaşık 15 devlet başkanı ve liderlerle yaklaşık 40 üst düzey devlet yöneticisi onur konuğu olarak katıldı.
Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Şenol Kazancı da eşlik etti.
Türkiye bayrağını milli karateci Enes Erkan taşıdı
Törenin devamında oyunlarda yarışacak sporcular, ülkelerinin bayraklarıyla stada girdi.
Olimpiyatların ilk kez düzenlendiği ülke olması sebebiyle Yunanistan kafilesiyle başlayan geçit sırasında, seyirciler Türk sporcuları coşkuyla ayakta alkışladı. Türk kafilesinin önünde dünya ve Avrupa şampiyonu karateci Enes Erkan yer aldı ve Türk bayrağını taşıdı. Sporcuların geçidinde, en büyük alkışı ise ev sahibi Azerbaycan aldı. 
2008'de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova da Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından tanınmasının ardından Avrupa Oyunları'na 18 sporcu göndererek ilk kez olimpik düzeydeki bir organizasyonda yer aldı. 
Avrupa Olimpiyat Komitesi (EOC) bayrağı, 8 sporcu tarafından stada getirilerek göndere çekildi. Bayrağı getiren sporcular arasında 2012 Londra Olimpiyatları'nda erkekler 68 kiloda altın madalya kazanan tekvandocu Servet Tazegül de yer aldı.
Oyunlar 17 gün sürecek
Ülke tarihinin en büyük organizasyonu olan 1. Avrupa Oyunları'nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 20 branşta yarışacak. 
Dört yılda bir düzenlenmesi planlanan organizasyonda sporcular, 2016 Rio Olimpiyatları öncesi önemli bir sınav verecek. Bazı branşlarda birincilik elde edenler olimpiyatlara doğrudan katılım hakkı, bazı branşlarda ise kota puanı toplayacak. 
Bakü'de 5'i yeni, 7'si yenilenen, 6'sı da geçici inşa edilen 18 tesiste yapılacak oyunlar süresince 800'ü yabancı, 700'ü yerli yaklaşık bin 500 gazeteci görev yapacak. 
Senkronize yüzme, yüzme, atlama, artistik cimnastik, atıcılık, bisiklet, basketbol 3x3, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon, sutopu, okçuluk, badminton, masa tenisi, voleybol, boks, eskrim, karate, tekvando, judo, güreş, sambo, kano sprint ve atletizm gibi müsabakaların yapılacağı Avrupa Oyunları 17 gün sürecek ve 28 Haziran'da yapılacak kapanış töreniyle sona erecek.